Valitse sivu

Fammi järjestää Mikä on totta – lapsi oikeudessa -koulutuksen tammikuussa 2019. Koulutus on tarkoitettu kaikille, jotka kohtaavat ammattinsa puolesta lapsia tai lapsia koskevia asioita tuomioistuimissa.

Tapasimme ”Mikä on totta”- lapsi oikeudessa päivän kouluttajat Janna Rantalan ja Taina Laajasalon ja keskustelimme koulutuspäivän annista.

Lapseen liittyvien asioiden kohtaaminen oikeudellisessa kontekstissa, esimerkiksi lastensuojeluasiassa, huoltajuuteen tai rikoksen selvittelyyn liittyvässä yhteydessä, herättää useimmissa asiantuntijoissa paljon ajatuksia, tunteita ja kysymyksiä. Monet miettivät, onko oma asiantuntemus riittävää. Jokainen kuitenkin haluaa hoitaa tilanteen mahdollisimman hyvin, lapsen etu edellä.

”Vastuu painaa, niin kuin sen kuuluukin. Kun me asiantuntijat kohtaamme lapsia oikeudessa teemme ”vain” työtämme, mutta heille kyseessä saattaa olla koko elämän muuttava prosessi. Jännittäminen kertoo mielestäni myös siitä, ettemme suhtaudu kevyesti näin suureen vastuuseen”, kertoo lastenpsykiatrian erikoislääkäri, pari-ja perhepsykoterapeutti Janna Rantala.

”Välitettäessä oikeudelle tietoa lapsen asioista korostuu neutraalisuuden ja objektiivisuuden vaatimus”, kertoo psykologian tohtori, oikeuspsykologian dosentti Taina Laajasalo. “Oikeuspsykologia käsittelee psykologisen tiedon soveltamista oikeuden käytössä ja se yhdistää eri psykologian sovellusaloja, muun muassa kognitiivista psykologiaa, kliinistä psykologiaa ja myös kehityspsykologiaa. Viime vuosina oikeuspsykologiassa on tutkittu runsaasti muun muassa lasten todistajanpsykologiaa ja asiantuntijoiden päätöksentekoa lapsiin liittyvissä tilanteissa”, kertoo Laajasalo. Laajasalon osuudessa puhutaan muun muassa lapsen sosioemotionaalisesta ja kielellisestä kehityksestä, sekä siitä miten lapsen muisti toimii ja miten muistikuvat voivat vääristyä.

Janna Rantalan luento-osuudessa fokus siirtyy lapsesta koko perheeseen. ”Lapsen tilannetta ei voi koskaan arvioida irrallaan niistä ihmissuhteista, joissa hän elää. Hankala, outokin käytös voi tulla ymmärrettäväksi, kun tutustumme lapsen mahdolliseen perheeseen, sen tapoihin, vuorovaikutussuhteisiin ja lapseen kohdistuviin tunteisiin ja odotuksiin”, kertoo Rantala.

Usein vuorovaikutusilmiöitä ymmärtää ja oppii parhaiten havainnoimalla. Sanat eivät aina yksin riitä tavoittamaan sitä, mitä ihmisten välillä tapahtuu. Laajasalon ja Rantalan apuna koulutuksessa on kaksi improvisaationäyttelijää. “Näyttelijöitä hyödynnän havainnollistamaan hyviä ja vähemmän hyviä tapoja lähestyä lasta tai nuorta, kun viranomainen haluaa selvittää lapsen mielipidettä ja kokemusmaailmaa.”, kertoo Laajasalo.

”Tutkitaan yhdessä muutamaa tyypillistä vuorovaikutustilannetta, joissa ammattilaisella menee helposti jauhot suuhun. Miten toimia, kun toinen puhuu aidan seipäästä, ympäripyöreitä, kuin papupata, hyvää päivää kirvesvartta tai ei halaistua sanaa?”, jatkaa Rantala.

Jäämme innolla odottamaan koulutuspäivää.

Sydämellisesti tervetuloa mukaan!

Mikä on totta – lapsi oikeudessa-koulutus
18.1.2019 klo 9.00-16.00
Helsinki, Paasitorni

Taina Laajasalo on psykologian tohtori ja oikeuspsykologian dosentti. Tainalla on useiden vuosien käytännön kokemus työskentelystä oikeus- ja kehityspsykologian rajapinnoilla, muun muassa lasten kaltoinkohteluepäilyjen selvittämisen parissa. Hän kouluttaa ja konsultoi sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisia ja oikeusjärjestelmässä toimivia.

Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, pari-ja perhepsykoterapeutti ja tietokirjailija. Hänellä on laaja työkokemus niin perustason kuin erikoissairaanhoidon palveluissa, sekä lastensuojelun asiakasperheiden kanssa työskentelystä. Hän kouluttaa ja työnohjaa opetus-, varhaiskasvatus-, terveys- ja sosiaalialan ammattilaisia. Hän on kirjoittanut kirjat Äiti, älä tottele ja Parintaju- parisuhde lapsiperheessä. Janna Rantala on valittu Vuoden perheterapeutiksi 2015.

Ilmoittautumislomake

Merkitse rasti ruutuun

fammi

Katajanokankatu 3 E 19,
00160 Helsinki

Ota yhteyttä:

Lähetä viesti

15 + 3 =

Pin It on Pinterest

Share This